Klimatförändringarna i Afrika!



Läste i expressen idag en artikel om att Afrika nu ber världen att göra något åt den globalavärmen och klimatförändringarna. Inte så konstigt i och med att de är dom som får ta den största delen av alla konserkvenser. Som om dom inte redan har tillräkligt med problem... Nu får fan alla människor hjälpa till, fan gör va ni kan! BLIR SÅ FÖRBANNAD! LÄS DETTA NEDAN! (Stycket nedan är helt kopierat ifrånartikeln "Nu ber afrika om nåd i köpenhamn" expressen, skriver av Torbjörn Selander)

"Nu ber Afrika om nåd i Köpenhamn


Under mitten av 2030-talet räknar vi med att temperaturen höjs med upp till två grader, och mellan 5 och 20 procents mindre nederbörd. KAPSTADEN. Torka och svält. Livsfarliga översvämningar. Regnskog som huggs ner.
Kontinenten Afrika förorenar minst - men det är människorna här som får ta de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.


Från Kapstaden till Kairo ber man nu om nåd i Köpenhamn.
När världens ledare samlas i Köpenhamn för att diskutera klimathotet kämpar en kontinent för sin överlevnad. Det har den alltid gjort. Sedan tidigare på grund av krig, kolonialism, korruption, malaria, aids och alla de andra sjukdomarna - men nu också av klimatförändringarna.

Beräkningar som visar att jordens medeltemperatur kommer att stiga med 2 grader förutspår också att ökningen blir mycket större över den afrikanska kontinenten - närmare 3,5 grader.
Samtidigt som Afrika och dess invånare står för endast fyra procent av den globala nedsmutsningen får man betala det högsta priset för västvärldens utsläpp. På få ställen är det så tydligt som vid Semlikifloden. Här har folk levt i urminnes tider och floden har gett dem liv. Men de senaste 50 åren har Semliki levt sitt eget liv. När Afrika styckades upp av kolonisatörerna bestämde de nya herrarna att Semliki skulle bilda gräns mellan Kongo DRC och Uganda, många gränser blev annars raka pennstreck på en karta, men här fick Semliki skilja folken åt.
Floden har sin källa i det fem kilometer höga Ruwenzoribergen och framförallt glaciären på Mount Speke, döpt efter upptäcktsresanden John Hanning Speke som just här letade efter Nilens källa under mitten av 1800-talet. Ruwenzori betyder regnmakare men det är inte regnet som förändrat flodens sträckning.

Klimatförändringar med stigande temperaturer har drastiskt ökat avsmältningen från glaciären, enligt enheten för klimatförändringar hos Ugandas vattenministerie har 198,5 hektar glaciäris smält bort mellan 1906 och 2006, och allra mesta sen 1987. Detta har fått förödande resultat.
- Vi har använt oss av satellitbilder från 1960 och kan se att Semliki har ändrat sträckning 100 gånger sen dess. Söderut har Uganda förlorat landområden men norrut är det Kongo DRC som förlorat, ungefär 50 kvadratkilometer. Förklarar Goreti Kitutu på miljöministeriet i Uganda.

Vattnet har forsat ner från Mount Speke och eroderat flodbankarna och ändrat Semlikis sträckning. Vad som sattes upp som telefonstolpar i Uganda har plötsligt hamnat i Kongo DRC, men problemen är värre än så.
Lokalbefolkningen runt Semliki har drabbats av västvärldens oljeförbränning och haft svåra tider när floden och deras nationalitet ändrats i genomsnitt två gånger om året, men förbannelsen har utökats. Man har funnit enorma mängder av olja i området och nu är varje meter av Semlikis sträckning guld värd.

Uganda och Kongo DRC har sedan en tid tillbaka en eskalerande konflikt om området där Semliki rinner ut i Lake Albert, och exakt hur gränsen ska vara i sjön. Minst 1,5 miljarder fat olja står på spel. Det är i grunden oljan som har förstört klimatet och nu igen förändrar livet runt Ruwenzoribergen.
Det är inte långt till nästa afrikanska klimatkatastrof, på andra sidan bergen kunde Expressens utsände se resultatet av regnskogens skövling för ett år sedan. I Beni i östra Kongo DRC låg stockarna från jätteträden och väntade på att sågas upp. Enligt källor till Expressen ägs det sågverket av Jean-Pierre Bemba, rebelledaren som åtalats för brott mot mänskligheten i Haag. Kongo har världens näst största regnskog. År 2002 försökte man stoppa fällningen med stöd från Världsbanken, men sen dess har mer än 15 miljoner hektar "getts" bort till multinationella skogsföretag, det motsvarar en tredjedel av hela Sveriges yta. I Afrika är 40 miljoner människor på olika sätt beroende av regnskogen för deras överlevnad. Och de gigantiska träden sprider liv runt hela jordklotet genom syretillförsel och att de lagrar koldioxid.

Åtta procent av jordens koldioxid är lagrade i de 86 miljonerna hektar regnskog i Kongo DRC. Om man fortsätter att avverka med dagens takt kommer 34 miljarder ton koldioxid frigöras fram till år 2050 - det motsvarar de senaste 60 åren av Storbritanniens utsläpp.

Det är svårt att finna större skillnad på Kongos regnskog och Saharaöknen, men för bara 7000 år sedan var Sahara en enda stor grön oas av skog och sjöar.
I dag vinner sand över jord och mylla, det värsta exemplet är Tchadsjön, på 60-talet 26000 kvadratkilometer stor och i dag bara 1500. Och 4000 år före Kristus var den 400000 kvadratkilometer stor.
Fast klimatskeptikerna kan förstås använda argumenten att sjön i stort sett varit uttorkad flera gånger tidigare, första gången för mer än 10000 år sedan och då utan koldioxidutsläpp. Förr i tiden var sjön som ett hav och sträckte sig in i Tchad, Nigeria, Niger och Kamerun. Med minskad vattentillgång tilltar riskerna för konflikt, Darfur är ett skrämmande exempel på detta.

- Vi diskuterar gärna Darfur i lättförståeliga politiska och militära ord - en etnisk konflikt med arabiska miliser mot afrikanska jordbrukare, men under många sociala och politiska lager började Darfurkonflikten som en ekologisk kris, som också var skapad av klimatförändringarna, sa FN-chefen Ban-Ki Moon redan 2007.
Tchadsjön är inne i en ond cykel, och har drabbats av både avdunstning på grund av förhöjda temperaturer men framförallt på grund av ett okontrollerat vattenuttag för konstbevattning. Och när jorden eroderar kan den inte hålla det regn som eventuellt kommer. Om sedan växtligheten försvinner produceras mindre nederbörd. Öknen breder ut sig och livet dör ut.
Nigeria tappar varje år 3500 kvadratkilometer till Sahara. Ett annat av Afrikas landmärken, Kilimanjaro håller på att förlora sin berömda vita silhuett. Amerikanska forskare räknar med att det inte finns någon glaciär kvar om 20 år.

När 23 miljoner svälter i stora delar av Östafrika på grund av torka kan oförutsägbara skyfall förstöra jorden i närliggande områden, inget är sig likt. Förr kunde man ställa klockan efter regnperioderna, nu stämmer inte naturens eget schema längre. Ibland kan det dock vara som vanligt.
Det var med höjda ögonbryn man tog emot beskedet på Zanzibar förra året, att den 22 mars skulle regnperioden starta. Prognosen kom ett par veckor före och solen gassade bort alla moln. Men faktiskt, den 22 mars 2008 dränktes plötsligt stenstadens gränder med vatten och Afrikas klocka fungerade.
På andra ställen klagar man på att regnen uteblir, Kerro Huka, 49, i nordöstra Kenya hade 300 får och getter - nu har han bara 20 kvar. Stanken från de döda djurkropparna ligger kvar som ett minne. Vattenbristen är akut, varje hushåll får bara 20 liter vatten som ska räcka i tre dagar.

Häftiga skyfall i början av året drabbade södra Angola och Namibia hårt, minst 162 miste livet och senare översvämmades Zambezifloden som steg med sju meter. Andra områden som har haft svåra översvämningar är Moçambique, Malawi och Zambia.
Utanför Kapstaden finns ett av Syd-afrikas viktigaste områden för jordbruksexport, mest bestående av frukt, vin och spannmål. En fjärdedel av nationens jordbruksinkomster kommer härifrån och 17,8 procent av alla lantarbetare arbetar här. Samtidigt som jordbruket utsätts för en mer och mer oregelbunden nederbörd gör man av med tre gånger mer vatten än på 1970-talet. Just nu pågår vattenransonering utmed den berömda Garden Route.

För Doktor Guy Midgley på Kirstenboschs forskningscenter är framtiden skrämmande.
- Under mitten av 2030-talet räknar vi med att temperaturen höjs med upp till två grader, och mellan 5 och 20 procents mindre nederbörd.
Han ser också att den traditionella regnperioden under vintern har förändrats. Vissa forskare påstår att det inte längre kommer att gå att odla vin och frukt i Västra Kapprovinsen när det detta sekel är till ända.
Sydafrikas president Jacob Zuma gick ut med ett sensationellt utspel i lagom tid före miljökonferensen. Han lovade att Sydafrika ska minska sina utsläpp med 34 procent till år 2020 och 42 procent till 2025, om västvärlden ställer upp med finansieringen. De afrikanska staterna har redan varit unisont högljudda och kommer inte acceptera att bli åsidosatta i ett nytt miljöavtal."

Källor: Ugandas Miljöministerie, Greenpeace,
ISSD, Politiken, www.worldlakes.org, IFRC. Kirstenbosch Research Centre
Av Torbjörn Selander

[email protected]
Källa : http://www.expressen.se/Nyheter/1.1811823/nu-ber-afrika-om-nad-i-kopenhamn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0